Hybride structuren: private debt & private equity combineren

 

Ondernemers bevinden zich vaak op het kruispunt waarop een beslissing moet worden gemaakt over de optimale manier om hun groeiplannen te financieren. Hoeveel schuld kan worden gebruikt? Hoeveel eigen vermogen aan te trekken? Wat is de ideale mix en wie is daarbij de ideale investeerder?

Dit is een cruciaal moment, aangezien de financieringsstructuur niet alleen impact heeft op de toekomstige cashflow van de onderneming, maar ook op de eigendomsstructuur en de mate van controle van de ondernemer. Bovenal bepaalt de financieringsstructuur in hoeverre de ondernemer kan profiteren van de waardecreatie die gaandeweg wordt gerealiseerd. Daarom is het van cruciaal belang om verschillende structuren tegen elkaar af te wegen om zo goed gepositioneerd te zijn voor de toekomst.

 

Private debt – OF – private equity? Hybride!

Private debt en private equity investeerders bieden bedrijven alternatieve financieringsmiddelen die hetzelfde doel dienen. Kortom, private debt biedt ondernemers de additionele hefboomwerking die nodig is teneinde hun groeiplannen, acquisitiestrategie of management buy-out te realiseren en kan worden gecombineerd met bankfinanciering. Verwatering is zeer beperkt, er is geen invloed op de governance van de onderneming en de winst uit toekomstige waardecreatie wordt behouden door de ondernemer. De kosten van private debt in de vorm van rentecoupons en aflossingen hebben echter financiële impact op de onderneming.

Het andere uiteinde van het financieringsspectrum omvat private equity, hetgeen ook ingezet kan worden teneinde groeiplannen, acquisities of een management buy-out te realiseren. Door aandelen te verkopen, kunnen ondernemers de financiële impact op hun operationele activiteiten minimaliseren. In ruil daarvoor leveren ondernemers een deel van de upside in door verwatering en wordt (een deel van) de controle uit handen gegeven. Hierdoor kunnen ondernemers minder sterk profiteren van toekomstige waardecreatie van de groeiplannen.

Aangezien de kapitaalkosten van private debt lager zijn dan de kapitaalkosten van private equity, kan private debt worden beschouwd als een dure lening (in vergelijking met bankfinanciering), maar een goedkope vorm van kapitaal (of eigen vermogen). Lees meer over private debt en hoe dit zich verhoudt tot private equity en bankfinanciering in dit artikel.

In het algemeen: de voordelen van private debt zijn de nadelen van private equity, terwijl de voordelen van private equity de nadelen zijn van private debt. Het is in het belang van ondernemers om een financieringsstructuur te kiezen die aansluit op de groeistrategie – en natuurlijk niet andersom. De juiste financieringsstructuur hangt dus af van de strategie van de onderneming en de oplossing ligt vaak niet bij puur private debt of puur private equity.

De voordelen van schuldfinanciering kunnen wenselijk zijn in bepaalde strategieën, terwijl de voordelen van equity financieringen wenselijk kunnen zijn in andere strategieën. Het combineren van de twee kan een optimaal gebalanceerde structuur opleveren.

Hybride financieringsstructuren combineren zowel private debt als private equity en stellen ondernemers in staat hun optimale afweging te maken in de voor- en nadelen van het gebruik van schuld en eigen vermogen. Hybride financieringsstructuren kunnen op maat worden gemaakt voor de strategie van de ondernemer.

 

Pride Capital Partners als one-stop shop financiële partner

Pride Capital Partners biedt hybride kapitaal aan bedrijven die actief zijn in de software- en IT-sector in de Benelux, DACH-regio en Scandinavië. Wij treden op als een one-stop-shop financiële partner voor bedrijven die kapitaal willen aantrekken teneinde hun groeiplannen te financieren.

Wij zijn gespecialiseerd in drie type transacties: management buy-out, acquisities en groei. Lees hoe de flexibiliteit van hybride kapitaal ondernemers helpt bij deze transacties:

 

 

Dit is de eerste in een reeks artikelen die we zullen publiceren over de dynamiek en voordelen van de hybride kapitaaloplossing van Pride Capital Partners. Latere artikelen zullen meer inzoomen op onze hybride oplossing en illustreren onder andere de dynamiek ervan aan de hand van een praktijkcase!

Bent u benieuwd naar onze hybride structuur en of deze past bij de groeistrategie van uw bedrijf? Aarzel niet, bel ons of stuur ons een e-mail.

 

Nick Bootsma
Pride Capital Partners
[email protected]
+31 6 3007 3079

Deel dit bericht:

Onze website maakt gebruik van cookies.

Bel me terug

reCAPTCHA is required.

Nieuwsbrief

Aanmelden Nieuwsbrief

reCAPTCHA is required.

Doe de check

Pagina-einde

1. Hoeveel medewerkers heeft uw onderneming?

Pagina-einde *

2. In welke sector bent u actief?

Pagina-einde

3. Wat is de omzet van uw onderneming?

Pagina-einde

4. Wat bent u voornemens te financieren?

Pagina-einde

Bent u benieuwd wat een mezzaninelening in uw situatie kan betekenen?
Laat onderstaand uw gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

U kunt hier meer lezen over enkele praktijkvoorbeelden

reCAPTCHA is required.