Main Capital Partners tuigt leningenfonds op met €100 mln

Main Capital Partners richt een leningenfonds op voor de financiering van Nederlandse IT-bedrijven en softwareontwikkelaars. De Haagse investeringsmaatschappij gaat het benodigde kapitaal van €100 mln ophalen bij vermogende ondernemers, zakenfamilies en institutionele beleggers.

Met het fonds speelt Main Capital in op de behoefte in het bedrijfsleven aan alternatieve financieringsvormen nu banken een scherpere limiet stellen aan de kredietverlening. Het nieuwe vehikel biedt bedrijven meer financiële armslag in de vorm van achtergestelde leningen bij overname of groei.

‘Deze zogeheten mezzanine financiering is gangbaar in de Angelsaksische wereld en begint nu ook ingang te vinden in Nederland’, zo stelt Lars van ’t Hoenderdaal, partner van Main Capital, in een telefonische toelichting.

De Haagse investeringsgroep heeft in deze financiële nichemarkt de afgelopen jaren ervaring opgedaan door IT-bedrijven met een geldbehoefte en rijke particulieren met elkaar in contact te brengen. ‘We sluiten een leningovereenkomst met een bedrijf en brengen die lening vervolgens onder bij een “closed crowd fund” met zo’n 75 deelnemers’, legt Van ’t Hoenderdaal uit.

Op die manier zijn sinds halverwege 2014 twaalf achtergestelde leningen verstrekt met een totale waarde van €30 mln. Tot de gefinancierde bedrijven behoren online marketingbureau The Valley en reiswebsite Travelbird.

Deze ‘deal-by-deal’ aanpak krijgt een vervolg met de oprichting van het leningenfonds van €100 mln. Voor dit kapitaal wordt opnieuw een beroep gedaan op vermogende (oud-)ondernemers, veelal afkomstig uit de IT-wereld. Ook gefortuneerde zakenfamilies en professionele beleggers, zijnde pensioenfondsen en verzekeraars, kunnen dit keer meedoen. ‘We hebben nu ruimte om grotere beleggers te laten deelnemen’, zegt Van ’t Hoenderdaal.

Main Capital maakte begin dit jaar ook al de oprichting bekend van een nieuw private-equityfonds van €225 mln, bedoeld voor investeringen in de softwaresector. Dit vehikel wordt in april van de grond getild. Later in het jaar komt het mezzaninefonds aan de beurt. Voor de funding hiervan is drie maanden uitgetrokken. Naar verwachting zal dit nieuwe fonds in het eerste kwartaal van 2018 in de lucht zijn.

Main Capital legt zich met participaties en financieringen toe op de IT-sector vanwege het stabiele karakter van deze bedrijfstak. ‘Softwarebedrijven boeken omzetten die goed voorspelbaar zijn omdat de producten grotendeels worden geleverd op basis van een abonnementsmodel. Bij een beetje tegenwind vallen softwareleveranciers niet zomaar om. Dat maakt deze sector voor ons aantrekkelijk’, verklaart Van ’t Hoenderdaal.

Daar komt bij dat de branche sinds de jaren tachtig een vrijwel onafgebroken groei vertoont, van gemiddeld 7% per jaar. ‘We hebben in Nederland te maken met een miljardenmarkt waarvan de groei nog niet ten einde is.’

Het mezzaninefonds verschaft leningen zonder zekerheden die achtergesteld zijn bij kredieten van de bank. Om de risico’s in te dammen kiest Main Partners daarom alleen voor IT-bedrijven met een sterke marktpositie en een winstgevende groei. De leningnemers betalen rond de 10% rente per jaar en hoeven in de regel pas na drie à vijf jaar met aflossing te beginnen. Zij mogen de mezzanine, variërend van €2,5 mln tot €8 mln, bij hun aansprakelijk vermogen optellen waardoor de solvabiliteit verbetert. Dat maakt het ook weer mogelijk meer reguliere bankleningen aan te trekken.

De beleggers die kapitaal leveren voor de mezzanineleningen, kunnen volgens Main Capital rekenen op een rendement van 12% à 15% op jaarbasis.

bron: https://fd.nl/ondernemen/1182417/main-capital-partners-tuigt-leningenfonds-op-met-100-mln

Deel dit bericht:

Onze website maakt gebruik van cookies.

Bel me terug

reCAPTCHA is required.

Nieuwsbrief

Aanmelden Nieuwsbrief

reCAPTCHA is required.

Doe de check

Pagina-einde

1. Hoeveel medewerkers heeft uw onderneming?

Pagina-einde *

2. In welke sector bent u actief?

Pagina-einde

3. Wat is de omzet van uw onderneming?

Pagina-einde

4. Wat bent u voornemens te financieren?

Pagina-einde

Bent u benieuwd wat een mezzaninelening in uw situatie kan betekenen?
Laat onderstaand uw gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

U kunt hier meer lezen over enkele praktijkvoorbeelden

reCAPTCHA is required.