Namens Main Capital Partners wensen wij u een gelukkig, gezond en ondernemend 2017 toe!

Het jaar 2016 was voor Main Capital Partners een succesvol jaar met de opening van een kantoor in Duitsland en vele succesvolle deals. Het team is uitgebreid naar 20 collega’s en onze events zijn weer naar een next level gebracht. Zo heeft de Main Software 50 website een compleet nieuwe look (www.main50.nl). Alle nieuwsberichten van het afgelopen jaar kunt u teruglezen op het Knowledge Center op onze website.

De software- en software gerelateerde sectoren hebben zich de afgelopen jaren gekenmerkt door sterke (internationale) groei en consolidatie. Wij verwachten dat deze trend zich doorzet in 2017. Graag delen we met u de hoogtepunten in dit jaaroverzicht. Voor 2017 verwachten wij een verdere groei van onze investeringen in zowel nieuwe private equity belangen in software bedrijven in de DACH regio en de Benelux als nieuwe Mezzanine leningen aan ondernemingen in de TMT sector. Ook verwachten wij meerdere add-on acquisities voor de bedrijven in onze portfolio van inmiddels 28 bedrijven. In het jaar 2017 zal investeringsfonds Main Capital V met een doelgrootte van EUR 200 miljoen worden gelanceerd met opnieuw een focus op groei- en buy-out investeringen in gevestigde software groepen in Nederland, België en Duitsland. Later in 2017/begin 2018 zal Main Mezzanine Capital volgen met een fonds met een doelomvang van EUR 100 miljoen. Wij danken u voor de plezierige samenwerking in het afgelopen jaar en zien uit naar een opnieuw actief jaar in 2017!

Lars van ’t Hoenderdaal en Charly Zwemstra


 

Main Capital

Gezien de goede deal mogelijkheden in Duitsland, heeft Main Capital in 2016 een kantoor geopend in Düsseldorf. Hier werken 4 investment professionals, ondersteund door het Nederlandse investeringsteam, momenteel aan meerdere veelbelovende software deal opportunities.

In 2016 hebben wij de volgende ondernemingen toegevoegd aan onze portefeuille:

Main Capital verwierf meerderheidsbelangen in Denit (managed hosting provider), Axxerion (Facility Management Software), OBI4wan (SaaS social media monitoring) en het Duitse Artegic (SaaS Marketing Automation). De focus van Main Capital is gericht op het verbeteren van de (internationale) positie van haar portfoliobedrijven, het uitbouwen van partnernetwerken en het realiseren van een groeiende mate van recurring revenues en winstgevendheid. Onderdeel van de strategie is het uitbouwen van portfoliobedrijven door middel van gerichte add-on acquisities. De volgende add-ons hebben wij mede gefaciliteerd afgelopen jaar:

Met onder meer de gedeeltelijke verkoop van EuroSystems en de herinvestering in de combinatie ABIT Europe, heeft Main Capital een hoog rendement weten te behalen voor haar funders.


Industry Events

Voor het vijfde jaar op rij hebben wij de Main Software 50 georganiseerd. Met dit event zetten wij de softwaremarkt beter op de kaart. Het event, met René de Monchy (BNR Nieuwsradio) als host en Jurrie van Rooijen (CIO Bol.com) als keynote speaker, trok wederom meer bezoekers dan eerdere edities.

Bekijk hier de video van het Main Software 50 Event. Op de compleet vernieuwde www.main50.nl website zijn ook bedrijfsfilmpjes van de winnaars te vinden. Naast de Main Software 50 hebben we ook het Main Insight Event georganiseerd. Dit jaar stond het event in het teken van Sales Performance Improvement en Sales Effectiveness voor softwarebedrijven.

Tot slot werd het Main CTO Event voor de derde keer georganiseerd. Dit event is speciaal voor CTO’s van onze portefeuille ondernemingen en goede relaties en is gericht op trends en ontwikkelingen op het gebied van Technologieplatforms en software ontwikkeling. Gastspreker was Joost Visser, CTO bij de Software Improvement Group (SIG).


Main Mezzanine Capital

Main Mezzanine Capital heeft in 2016 voor een recordbedrag aan mezzanine leningen verstrekt aan succesvolle ondernemingen in de sectoren Technologie, Media & Telecom (“TMT”). Wij hebben in totaal bijna € 20M verstrekt aan de volgende zes ondernemingen die de lening voor verscheidene doeleinden hebben aangewend. Daarnaast zijn drie leningen vervroegd afgelost waarbij aantrekkelijke rendementen zijn gerealiseerd.

De mezzanine propositie ondersteunt MKB ondernemingen in het TMT segment in het realiseren van hun groei ambities zoals bijvoorbeeld (internationale) expansie, acquisities en management buy-outs. Main Mezzanine Capital financiert ondernemingen die voldoen aan de volgende criteria:

  • Omzet > € 3,0M
  • Winstgevend (cash flow positief)
  • > 20 werknemers
  • Meerdere aandeelhouders en sterk management team
  • Bewezen business model en track record
  • De minimale omvang van een mezzanine lening bedraagt € 2,0M

Wij danken de funders voor hun participatie in de diverse mezzanine leningen. Wij verwachten in 2017 een verdere groei van onze mezzanine portefeuille, zowel in aantal leningen als in uitgezet kapitaal.


Main Corporate Finance

Onze adviespraktijk heeft in 2016 meerdere transacties succesvol gerealiseerd. In totaal was het corporate finance team betrokken bij 10 deals, waarbij een recordbedrag van > € 45M aan bancaire financiering is gearrangeerd bij ING, Rabobank en ABN Amro, in een mix van MBO-, acquisitie- en werkkapitaalfinanciering.

Deel dit bericht:

Onze website maakt gebruik van cookies.

Bel me terug

Nieuwsbrief

Aanmelden Nieuwsbrief

Doe de check

Pagina-einde

1. Hoeveel medewerkers heeft uw onderneming?

Pagina-einde *

2. In welke sector bent u actief?

Pagina-einde

3. Wat is de omzet van uw onderneming?

Pagina-einde

4. Wat bent u voornemens te financieren?

Pagina-einde

Bent u benieuwd wat een mezzaninelening in uw situatie kan betekenen?
Laat onderstaand uw gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

U kunt hier meer lezen over enkele praktijkvoorbeelden